Biológia kísérletek

Nyomtatás

 

 

Fehérjék hőérzékenysége

– 8. évfolyam –

Szükséges anyagok:

hígított tojásfehérje, tej

Szükséges eszközök:

kémcső, kémcsőfogó, borszeszégő, gyufa

A kísérlet leírása:

Tojásfehérje oldatot tegyetek kémcsőbe és enyhén melegítsétek!

Töltsetek kémcsőbe tejet! Melegítsétek borszeszégő felett! Figyeljétek a változásokat!

 


 


 

A kilégzési levegő vizsgálata

– 8. évfolyam –

Szükséges anyagok:

meszes víz, gyertya, gyufa

Szükséges eszközök:

kisméretű lombik, félliteres üveg, alufólia, szívószál, stopperóra

A kísérlet leírása:

Egy kisméretű lombikba tegyetek frissen készült meszes vizet! Szívószálon keresztül óvatosan fújjatok bele levegőt néhány percen át!

Tegyetek egy égő gyertyát egy félliteres üvegbe, majd fedjétek le a nyílását alufóliával! Mérjétek meg stopperórával, hány másodperc alatt alszik el a láng! Ezután fújjatok szívószálon át hússzor a lefedett üvegbe, majd helyezzétek bele óvatosan az égő gyertyát, és újra zárjátok le az üveget! Mérjétek meg stopperórával, hogy most mennyi idő alatt alszik el a gyertya!

 


 


 

Enzimes bontás kémcsőben: amiláz enzim vizsgálata

– 8. évfolyam –

Szükséges anyagok:

keményítő-oldat, víz, Lugol-oldat, nyál

Szükséges eszközök:

kémcső, kémcsőtartó, főzőpohár, azbesztes drótháló, vasháromláb, gyufa
Bunsen-égő, fehér csempelap, cseppentő, hőmérő

A kísérlet leírása:

Két kémcsőbe öntsön 1-1 cm3 keményítő-oldatot. Egyikbe tegyen 2 cm3 nyálat, a másikba 2 cm3 vizet! Helyezze mindkettőt 37oC-os vízfürdőbe! Kb. 15 perc múlva cseppentsen mindkét mintából egy-egy cseppet fehér csempelapra, cseppentsen hozzájuk egy-egy csepp Lugol-oldatot! Később ismételje meg a próbát!

 


 


 

Kristályzárványok vizsgálata vöröshagymában

– 9. évfolyam –

Szükséges anyagok:

1:1 hígítású sósav, víz, vöröshagyma száraz külső pikkelylevele

Szükséges eszközök:

mikroszkóp, bonctű/lándzsatű, tárgylemez, fedőlemez
cseppentő, szűrőpapírcsík, penge/szike, csipesz

A kísérlet leírása:

Vöröshagyma száraz, külső pikkelyleveléből tegyen egy kis darabkát egy csepp vízzel tárgylemezre, majd fedőlemezzel fedje le! Mikroszkóp alatt keressen kristályokat!

Ezek után cseppentsen a fedőlemez mellé egy csepp 1:1 hígítású sósavat és szívassa át a fedőlemez alatt a másik oldalra szűrőpapírcsíkkal! Vizsgálja mikroszkóp alatt!

 

 


 

Antociánok vizsgálata

– 10. évfolyam –

Szükséges anyagok:

vöröskáposztalé, konyhasó, ecetsav-oldat, híg NaOH-oldat

Szükséges eszközök:

kémcsövek, kémcsőtartó, cseppentők

A kísérlet leírása:

A vöröskáposztát reszeld le, sózd meg alaposan, keverd össze a sóval, majd várj addig, amíg levet ereszt! Szűrd le, kezeddel nyomkodd is ki a káposztát, majd a levét hét kémcsőben kell elosztani. Egy kémcsőbe ujjnyi mennyiséget tegyél! Számozd meg a kémcsöveket és helyezd őket a kémcsőtartóba növekvő számsorrendben! Az első kémcsőbe 10-12 csepp ecetsav-oldatot, a másodikba 6 cseppet, a harmadikba 3 cseppet tegyél! Az ötös kémcsőbe 3 csepp NaOH-oldat, a hatosba 6 csepp, a hetesbe 10-12 csepp kerüljön!Figyeld meg a változást!

 

 


 

Ozmózis megfigyelése kisebb koncentrációjú közegben

– 10. évfolyam –

Szükséges anyagok:

tömény keményítő oldat, desztillált víz, Lugol-oldat

Szükséges eszközök:

főzőpoharak, celofán, spárga, keverőbot, vegyszerkanál, cseppentő, papírtörlő, hurkapálca

A kísérlet leírása:

Tegyél a tömény keményítőoldatból a nejlonzacskóba, kösd be a száját spárgával és erősítsd egy hurkapálca darabra, hogy bele tudd lógatni a főzőpohárba, amibe desztillált vizet öntöttél. Az egész zacskó merüljön el a vízben. A zacskó külső oldaláról előzetes töröld le a keményítőoldatot, ha kifolyt belőle. A desztillált vizet fesd meg pár csepp kálium-jodidos jódoldattal.

  • A két kísérlet eredményére körülbelül 20 percet kell várni

 

 


 

Lomblevél, gázcserenyílás vizsgálata

– 10. évfolyam –

Szükséges anyagok:

pletyka növény levele

Szükséges eszközök:

mikroszkóp, tárgylemez, fedőlemez, bonctű/lándzsatű, csipesz, cseppentő, víz, penge/szike

A kísérlet leírása:

Készíts bőrszöveti nyúzatot a pletyka növény levél fonákjáról! Tedd a nyúzatot egy csepp vízzel a tárgylemezre majd fedőlemezzel fedd le. Mikroszkóp alatt vizsgáld meg!

 

 


 

Szénhidrátok redukáló hatásának vizsgálata

– 11. évfolyam –

Szükséges anyagok:

ezüst-nitrát-oldat, ammónium-hidroxid-oldat, formalin, szőlőcukor, malátacukor, répacukor

Szükséges eszközök:

kémcsövek, kémcsőtartó állvány, vegyszerkanál, cseppentő, 80o-os vízfürdő

A kísérlet leírása:

Egy zsírtalanított kémcsőbe kb. egynegyed részéig tölts ezüst-nitrát-oldatot, majd csepegtess hozzá annyi ammónium-hidroxid-oldatot, amíg a kezdetben kiváló sárgás-barna csapadék fel nem oldódik! A kapott reagenst oszd szét négy kémcsőbe, és számozd meg a kémcsöveket! Önts az 1. számú kémcsőbe lévő reagenshez egy cm3 formalint. A 2. számú kémcsőbe lévő reagenshez tégy szőlőcukrot, a 3. számú kémcsőbe malátacukrot, a 4. számú kémcsőbe répacukrot! Állítsd mind a négy kémcsövet kb. 80oC-s vízfürdőbe! Figyeld meg a változást!

 


 


 

A nitrogéntartalom kimutatása

– 11. évfolyam –

Szükséges anyagok:

tojásfehérje-oldat, 40%-os NaOH-oldat, piros lakmuszpapír, háztartási sósav

Szükséges eszközök:

kémcső, főzőpohár, borszeszégő, üvegbot
kémcsőállvány, kémcsőfogó, gyufa, csipesz

A kísérlet leírása:

Kb. 5 cm3 tojásfehérje-oldathoz önts 2 cm3 40%-os NaOH-oldatot! Rázd össze, majd melegítsd óvatosan a kémcső tartalmát! Tarts a kémcső szájához vizes piros lakmuszpapírt!

Egy üvegbotot márts háztartási sósavba, és közelítsd a kémcső nyílásához!

 

 


 

Zsírok vizsgálata

– 11. évfolyam –

Szükséges anyagok:

étolaj, sertészsír, Szudán(III) festék, desztillált víz, benzin

Szükséges eszközök:

főzőpohár, kémcsőállvány, kémcsövek, üvegbot, cseppentő, gumidugó

A kísérlet leírása:

  1. Készíts elő két kémcsövet! Az egyikbe üvegbottal tégy sertészsírt, a másikba étolajat! Tölts mindkét kémcsőhöz desztillált vizet! Csepegtess hozzá 2-3 csepp Szudán(III) festéket! Figyeld meg a zsiradék és a víz elhelyezkedését! Rázd össze a kémcsövek tartalmát és figyeld meg a változást!
  2. Készíts elő két kémcsövet! Az egyikbe üvegbottal tégy sertészsírt, a másikba étolajat! Tölts mindkét kémcsőhöz benzint! Rázd össze a kémcsövek tartalmát és figyeld meg a változást!

 

 


 

Fehérjék kimutatása xantoprotein-reakcióval

– 11. évfolyam –

Szükséges anyagok:

tojásfehérje-oldat, tömény salétromsav (cc.HNO3)

Szükséges eszközök:

kémcsövek, cseppentő, főzőpohár, keverőbot, kémcsőállvány

A kísérlet leírása:

Desztillált vízzel hígítsuk tízszeresre a tojásfehérjét! Az így elkészített tojásfehérje-oldatból 2 cm3-t tegyünk kémcsőbe, majd az aljára cseppentővel óvatosan rétegezzünk tömény salétromsavat!

 

 


 

A gyomornedv hatásának vizsgálata

– 12. évfolyam –

Szükséges anyagok:

pepszinoldat, sósavoldat, nátrium-hidroxid-oldat, víz, főtt tojásfehérje

Szükséges eszközök:

kémcső, kémcsőtartó, csipesz, szike, főzőpohár, azbesztes drótháló
Bunsen-égő vasháromláb, gyufa, , mérőhenger

A kísérlet leírása:

Három kémcsőbe előző nap az alábbi oldatokat töltöttük:

A) kémcső: 1 cm3 0,2 %-os pepszinoldat és 14 cm3 0,2 %-os sósavoldat.

B) kémcső: 14 cm3 víz, 1 cm3 pepszinoldat

C) kémcső: 0,2-os nátrium-hidroxid-oldat 14 cm3 és 1 cm3 pepszinoldat.

Mindháromba egy hártyavékony, keményre főtt tojásfehérje szeletkét tettünk, majd 37 oC-os vízfürdőbe állítottuk a kémcsöveket.

 

 


 

A tej savtartalmának meghatározása

– érettségi –

Szükséges anyagok:

tej, desztillált víz, fenolftalein, 0,1M-os NaOH-oldat

Szükséges eszközök:

büretta, állvány, mérőhenger, titrálólombik
főzőpohár, pipetta, pipettalabda, cseppentő

A kísérlet leírása:

Mérj pipettával 3 db darab titráló lombikba 10-10cm3 tejet, majd 20-20cm3 desztillált vízzel hígítsd fel a mintákat! Cseppents mindegyikhez 5-5 csepp fenolftaleint. Töltsd fel a bürettát 0,1M nátrium-hidroxid (NaOH)-oldattal, és titráld meg a mintákat halvány rózsaszínűre!

 


 


 

Nehézfémsók hatása a fehérjékre

– érettségi –

Szükséges anyagok:

hígított tojásfehérje-oldat, tej, desztillált víz, 1m/m%-os réz–szulfát–oldat /CuSO4/
1m/m%-os ólom-nitrát–oldat /(Pb(NO3)2/, 1m/m%-os ezüst-nitrát–oldat /(AgNO3)

Szükséges eszközök:

kémcsövek (6 db), cseppentő, főzőpohár, kémcsőállvány

A kísérlet leírása:

Vegyünk hat kémcsövet, és számozzuk be. Az első, a második és a harmadik kémcsőbe öntsünk 5-5cm3 hígított tojásfehérje-oldatot, a negyedik, az ötödik és a hatodik kémcsőbe 5-5cm3 tejet. Ezután csepegtessünk az első és a negyedik kémcsőbe 2-2cm3 réz-szulfát-oldat, a második és az ötödik kémcsőbe 2-2cm3 ólom-nitrát-oldatot, a harmadik és hatodik kémcsőbe. 2-2cm3 ezüst-nitrát-oldatot. Próbáljuk meg desztillált vízzel feloldani a keletkezett csapadékot.

 

 


 

Az emberi vizelet vizsgálata I.

– érettségi –

Szükséges anyagok:

univerzális indikátor, 2n salétromsav, ecetsavoldat, nFeCl3-oldat
0,1n ezüst-nitrát-oldat, ammónia-oldat

Szükséges eszközök:

cseppentő, kémcső, kémcsőfogó, kémcsőtartó, csipesz, 100 cm3-es főzőpohár, borszeszégő, gyufa

A kísérlet leírása:

1. A vizelet kémhatásának vizsgálata

Tégy 4-5cm3 vizeletet egy kémcsőbe! Márts bele universális indikátor!

2. A kloridok kimutatása

Savanyíts meg 2cm3 vizeletet néhány csepp 2n salétromsavval és néhány csepp 0,1n ezüst−nitrát-oldatot adj hozzá! Mit tapasztalsz? Tegyél hozzá egy kevés ammónia-oldatot!

 

 


 

Az emberi vizelet vizsgálata II.

– érettségi –

Szükséges anyagok:

universális indikátor, 2n salétromsav, ecetsavoldat, nFeCl3-oldat
0,1n ezüst-nitrát-oldat, ammónia-oldat

Szükséges eszközök:

cseppentő, kémcső, kémcsőfogó, kémcsőtartó, csipesz, 100 cm3-es főzőpohár, borszeszégő, gyufa

A kísérlet leírása:

3. A foszfátok kimutatása

Savanyítsd meg a vizeletet ecetsav-oldattal, majd adj hozzá néhány csepp nFeCl3−oldatot.

4. Fehérje kimutatása vizeletből

Mérj kémcsőbe 5 cm3 vizeletet, cseppents hozzá egy csepp ecetsav-oldatot. Forrald fel az oldatot, és figyeld meg a változást!

 


 

 

Eseménynaptár


Akadálymentes változat

Impresszum  |  Oldaltérkép |  Kapcsolat 
©2013 All Right Reserved.
Révai Miklós Gimnázium és Kollégium
9021 Gyõr, Jókai u. 21.